Концепція реформи податкової політики

Концепція реформи податкової політики20 червня 2014 року відбулось засідання Комітету з податкових питань при ТПП України за участю членів Комітету – представників Асоціації податкових консультантів, Палати податкових консультантів, Міжнародної податкової асоціації IFA, юридичних компаній «ОМП», «Кушнір, Яким'як та Партнери», Асоціації експортерів і імпортерів «ЗЕД».

На порядку денному обговорення Комітету стала Концепція реформи податкової політики в Україні, а також актуальні питання щодо усунення протиріч між різними розділами Податкового кодексу України (ПКУ); відповідність підзаконних та узагальнюючих податкових роз'яснень контролюючих органів нормам ПКУ; фінансова відповідальність контролюючих органів за неправомірні дії та спричинені збитки; відміна хибної практики щодо планів донарахувань.

Учасники засідання також обговорили питання створення єдиного рахунку для сплати податків та зборів, спрощення процедури документування видатків та податкового кредиту у податковому обліку, а також збільшення строку оскарження податкових повідомлень – рішень.

Крім того, члени комітету провели активну дискусію щодо закріплення на законодавчому рівні можливості вибору платником податків способу перевірки. Зокрема, було запропоновано дозволити обирати між проведенням перевірки уповноваженими аудиторськими компаніями та державною податковою службою.

Не менш важливим питанням, яке обговорювалося під час проведення засідання Комітету, стала можливість введення посади омбудсмена з питань оподаткування. Головна функція нової інституції, на думку учасників зібрання – боротьба із зловживаннями та неправомірними діями влади. Також члени Комітету під час дискусії порушували питання введення нової для України процедури медіації, як альтернативного методу вирішення спорів між платником податків та уповноваженою державною установою – Міністерством доходів і зборів України.

Вирішення проблем у сфері оподаткування з урахуванням запропонованих членами Комітету ідей та думок щодо налагодження партнерських стосунків між бізнесом та державою, скорочення податкових перевірок суб'єктів оподаткування, зближення бухгалтерського та податкового обліку, зменшення кількості обов'язкових податків та зборів, сподіваємося, у подальшому знайде своє відображення у законодавчих ініціативах українського парламенту.