Українці виходять на європейський ринок

conf-1-sВиступ Едварда Чейковського (Польща)Асоціація експортерів і імпортерів «ЗЕД» з метою інформування українських експортерів щодо можливостей поставки їх продукції на європейські ринки, виступила ініціатором та організатором міжнародної конференції «Успішний експорт українських товарів до Європейського Союзу. Практичні поради європейських колег», яка відбулася 17 жовтня ц.р. на базі ТПП України.

Конференцію відвідало понад 50 представників вітчизняного бізнесу, а також представники численних торговельних організацій, експерти системи торгово-промислових палат, експортери, торговці, трейдери, фахівці у галузі міжнародної торгівлі.

27 червня Україна підписала з ЄС економічну частину Угоди про асоціацію, яка ставить багато викликів перед нашою країною. Даний документ дає нам змогу перейти від партнерства і співробітництва з ЄС до політичної асоціації та економічної інтеграції. Саме економічна інтеграція з Євросоюзом стала лейтмотивом проведення даної практичної конференції. Адже запитань, насправді, після підписання Угоди, буде ще більше, ніж до неї. І головним з цих питань є проблема доступу українських товаровиробників до європейського п'ятисотмільйонного ринку, пошук європейських імпортерів, питання стандартизації, сертифікації тощо.

conf-4-sВиступ Ірини Калінської (Польща)Певна річ, що європейський ринок вже сформований і сформований він переважно без участі національного товаровиробника. Нам ще належить повноцінно інтегруватися до цього ринку та представити у повному обсязі на ньому свої товари. Одначе для цього необхідно відповідати певним критеріям, умовам цього ринку. Саме для того, щоб детально описати ці нюанси, а також поділитися практичним досвідом входження до єдиного європейського ринку, Асоціація «ЗЕД», маючи щільні та дружні зв'язки з європейськими імпортерами, запросила до участі в цьому заході польських колег. Вибір поляків в якості лекторів був невипадковим, адже це наші західні сусіди, які ментально і культурно ближче до українців, ніж будь-який інший європейський партнер. У нас майже однаковий менталітет, спільне минуле, одначе... різне сьогодення. Як показав хід самої конференції – ми не помилилися з вибором!

Саму конференцію тематично ми поділили на чотири модулі в яких намагалися донести українським експортерам основні меседжі, акцентували увагу на головному, розкривали таємниці і зосереджували увагу на «підводних каменях» кожної заявленої тематики. Перший модуль був присвячений особливостям митних процедур в країнах ЄС. На ньому наш польський колега з сорокарічним досвідом роботи чиновником в митному агентстві своєї країни Едвард Чейковський розповів про Митний кодекс ЄС, а також торкнувся деяких питань технічного регулювання, сертифікації та стандартизації продукції.

Другий модуль ми присвятили актуальному питанню, яке нині задають наші товаровиробники, що націлилися на європейський ринок – як знайти європейського імпортера, покупця нашої продукції? Не менш важливим питанням стала тема доступу українських товарів на ринки Європейського Союзу, яку чудово розкрив заступник голови Польсько-української господарської палати Олег Дубіш.
Ментальні відмінності між європейським та українським бізнесом показала у своїй доповіді варшавський адвокат, економіст з великим досвідом Ірина Калінська.

Дивовижно цікавою та інформативною стала доповідь польського бізнесмена Антона Комарова щодо основних моментів, які необхідно враховувати українським експортерам для успішного пошуку партнерів в Євросоюзі.

conf-3-sУчасники конференціїТретій модуль торкався режиму торговельних преференцій для українських товарів в рамках Угоди про асоціацію України з ЄС, натомість останній модуль міжнародної конференції був присвячений особливостям укладання ЗЕД-контрактів з європейськими імпортерами.

Заключну частину модуля було присвячено податковим аспектам ведення бізнесу в ЄС загалом і в Польщі зокрема. Тематику детально розкрили Ольга Богданова, що представляла компанію Cerberus Tax and Audit Services, а також Роберт Микульський, керуючий партнер компанії «Stopczyk&Mikulski» (Польща).

Завершили учасники програму конференції численними запитаннями до доповідачів в рамках вже неформального спілкування.

Остап МИЛАНКО

 

 

 

 

Репортаж про конференцію на каналі БТБ.

 

Фоторепортаж з конференції.