Відбулася презентація Модельного контракту МТП для великих проектів «під ключ»

Презентація Модельного контракту МТП для великих проектів «під ключ»5 грудня 2014 року Асоціація експортерів і імпортерів «ЗЕД» спільно з юридичною фірмою «ОМП» провели презентацію нових видань, присвячених тематиці будівництва, інвестицій у будівництво та оподаткуванню – «Модельний контракт МТП для великих проектів «під ключ» та «Інвестиційно-будівельні моделі в сучасних умовах: правове регулювання, юридичні ризики, оподатковування». На захід були запрошені фахівці у сфері будівництва промислових об'єктів, девелопери, податкові консультанти, арбітри тощо.

На сьогодні будівельна галузь України переживає загострення проблеми невиправданої кількості недобудованих об'єктів і значного спаду в обсягах робіт. Подібна ситуація відбувається через невпевненість інвесторів у тому, що цілі їхніх проектів будуть належним чином досягнуті. Саме у цей складний для країни час з'явилася офіційна двомовна українсько-англійська версія публікації МТП № 659 «Модельний контракт МТП для великих проектів «під ключ» (ICC Model Turnkey Contract for Major Projects). Нині вона має особливу актуальність для України, оскільки розкриває важливі питання підготовки, організації й управління будівництвом великих об'єктів і вийшла у світ саме напередодні старту глибокої технічної модернізації промисловості й відновлення інфраструктури регіонів (особливо тих, які постраждали в результаті проведення АТО). Книга буде цікава й корисна інвесторам, замовникам і підрядникам, а також тим суб'єктам, які так чи інакше пов'язані з організацією й здійсненням проектного фінансування.

Під час презентації Модельного контракту МТП для великих проектів «під ключ» із вступною промовою виступив к.е.н. Олександр Бугров, який є автором вступу до презентованого модельного контракту. Він детально зупинився на ринкових системах управління будівництвом, профілюванні контрактів відповідно до цілей будівельних проектів, а також зосередив увагу присутніх фахівців на інституціональних механізмах в будівництві на основі контрактів.

Учасники презентації детально обговорили роль Модельного контракту МТП для великих проектів «під ключ» та його місце в міжнародній системі договірних відносин у будівництві. Окремо учасники заходу зупинилися на арбітражному застереженні в модельному контракті та ролі міжнародних комерційних судів при вирішенні питань на основі даного модельного контракту.

«Інвестиційно-будівельні моделі в сучасних умовах: правове регулювання, юридичні ризики, оподатковування»Інше видання, що готували фахівці ЮК «ОМП» – «Інвестиційно-будівельні моделі в сучасних умовах: правове регулювання, юридичні ризики, оподатковування» присвячене опису існуючих в Україні моделей інвестування (залучення коштів) у будівництво як житлових, так комерційних і промислових об'єктів. Книгу представив один з її авторів, партнер ЮФ «ОМП» Дмитро Михайленко.

Книга побудована на успішному практичному досвіді реалізації інвестиційних проектів ЮК «ОМП» і містить актуальний на сьогоднішній день матеріал, юридичну та податкову оцінку ризиків, характерних для тих чи інших способів оформлення інвестиційних відносин. Внаслідок очікуваних змін у податковому законодавстві в найближчих планах ОМП – друге видання книги (січень 2015 року) і надання постійного сервісу з її оновлення.

Після презентації на питання присутніх, які переважно стосувалися реалізації інвестиційних будівельних проектів, проектному фінансуванні будівництва великих промислових і цивільних об'єктів, люб'язно відповіли автори та упорядники презентованих видань. Окремою темою для дискусії стала тема зняття проблем і бар'єрів, які постають перед вітчизняними учасниками міжнародних інвестиційних будівельних проектів у ході їх реалізації.