Засідання Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при ТПП України

211221 1В  засіданні Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при ТПП України 21 грудня прийняли участь представники 64 організацій та компаній, в тому числі Президент ТПП Геннадій Чижиков та більшість регіональних ТПП.

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька проінформувала про особливості експорту продовольчих товарів до Китаю в 2022 році.

В 2021 році погоджено 25 форм міжнародних сертифікатів на експорт об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду з України. Наразі 380 українських підприємства мають право експортувати до країн європейського Союзу. Ведеться робота з відкриття ринків: ЄС, США, КНР, Південна Корея, Малайзія, Канада, Мексика, Аргентина, Індонезія, Індія, Австралія, Таїланд, Марокко, Чилі, Сінгапур, Ефіопія, Ангола, Танзанія, Алжир, Гонконг, Бразілія та ін. Всього наразі у стані відкриття 156 товарних позицій. Держпродспоживслужбою в 2021 році було погоджено двосторонні форми сертифікатів з Азербайджаном, Молдовою, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном.

За домовленості з Держмитслужбою в роботі Ради прийняв участь Заступник начальника управління – начальник відділу ведення УКТ ЗЕД Андрій Мельник, який проінформував про введення в дію з 2022 року нової версії Гармонізованої системи опису і кодування товарів.

Асоціація «ЗЕД» підготувала для учасників засідання аналітичну інформацію з оцінки загальних трендів і тенденцій в міжнародній торгівлі та нові виклики і можливості для України в 2022 році.

Також виступили представники Херсонської та Донецької ТПП з актуальних питань зовнішньоекономічної діяльності, по яким домовилися надіслати запити до Держмитслужби України і Мінінфраструктури України.

211221 2211221 3211221 4